top of page

‘Bruckner, integrador de cel i terra’, per Joan Brunet

COMPARTE:

  • Instagram
  • icono whatssap
  • Facebook

ARTICLE D’OPINIÓ
Joan Brunet

Article extret de iSabadell: enllaç

​

​“Hi ha dos compositors les obres instrumentals dels quals sonen a celestials i les celestials sonen a instrumentals i que tenen la difícil però fascinant capacitat d’unir el cel i la terra. Un d’aquests compositors és Johann Sebastian Bach i l’altre Anton Bruckner”. Són paraules del pedagog musical i director Jordi Mora que, al seu torn, és l’ànima d’un projecte docent que enguany assoleix el seu vint-i-cinquè aniversari: l’Orquestra Simfònica Segle XXI que té la seu a la nostra ciutat. Es tracta d’un projecte que té la virtut de reunir durant una setmana a músics joves i veterans disposats a intercanviar experiències i coneixements mentre treballen l’obra d’un determinat compositor. El resultat d’aquest treball intens es plasma en sengles concerts de cloenda de la trobada, que enguany tindran per marc el Teatre La Faràndula de Sabadell (el divendres 5 de juliol), La Sala de Rubí (el dissabte 6 de juliol), l’Ateneu Municipal d’Igualada (el diumenge dia 7) i el Palau de la Música Catalana (el dimarts dia 9 de juliol).

Jordi.jpeg

L’autor que Jordi Mora ha escollit, entorn la qual girarà la trobada d’enguany que començarà diumenge vinent, és l’austríac Anton Bruckner de qui es commemora ara el segon centenari del seu naixement. Un autor, per cert, que a despit d’aquest rodó aniversari del seu naixement no ha merescut l’atenció que es mereix per part d’orquestres i programadors de concerts. D’aquí la rellevància que sigui precisament l’Orquestra Simfònica Segle XXI qui li dediqui una atenció preferent amb la preparació i la interpretació de dues de les grans obres de Bruckner: la Simfonia n. 6 en La major WAB 106 i el Te Deum (simfònicocoral) WAB 45. I això comptant amb la col·laboració del sabadellenc Cor de Cambra Pax i de la barcelonina Coral Càrmina i de la soprano Ulrike Heller, de la mezzosoprano Séverine Maquaire, del tenor Joan Francesc Folqué i del baix Pau Armengol, tot sota la direcció de Jordi Mora. En relació a aquestes dues obres, convé destacar que Bruckner les treballà pràcticament simultàniament ja que quan encara no havia acabat de compondre la Sisena Simfonia començà a escriure el Te Deum. D’aquí que la força integradora d’aquestes dues obres tan diferents, però compostes simultàniament, ens mostra clarament la seva grandiositat, la qual cosa fa que poder escoltar-les juntes en un mateix concert sigui tot un privilegi que cal saber aprofitar.

​

Una orquestra per als que estimem la música

​

En paraules, també de l’ànima del projecte, Jordi Mora, l’Orquestra Simfònica Segle XXI és “una formació musical per als que estimen la música i que, a més, en volen gaudir”. I aquest és precisament un dels aspectes que fa que siguin força els instrumentistes arribats d’arreu que després de conèixer i viure l’experiència de la trobada, no dubten a repetir-la. A ressaltar que un altre dels trets sobre els quals se sosté aquest ambiciós projecte és l’entorn mateix de l’orquestra que és format per un conjunt de col·laboradors i de famílies que tenen com a missió vetllar perquè no s’escapi cap detall i, alhora, acompanyar i hostatjar als músics durant la seva estada a la nostra ciutat. En aquest sentit és bo valorar l’acolliment que el projecte ha trobat en les Joventuts Musicals de Sabadell, fins al punt que l’entitat no ha dubtat ni un instant abans de prendre la decisió d’incorporar el concert de La Faràndula a la programació del XXIV Festival Internacional de Música amb la voluntat, també, de continuar amb aquesta col·laboració en anys vinents.

​

Tot plegat fa que es pugui afirmar que l’Orquestra Simfònica Segle XXI és el resultat magnífic de la suma de moltes mans i voluntats treballant en equip per fer possible que el projecte docent que encapçala Jordi Mora, no només funcioni, sinó que tendeixi a créixer any rere any. Per donar una idea de la magnitud del projecte, val la pena afegir que per la trobada d’enguany s’estan mobilitzant una setantena d’instrumentistes, als quals cal sumar els components de les dues corals participants i la logística (locals, càtering, transports…)  que requereixen els intensius assajos així com de la gira de concerts programada. És, tanmateix, d’aquesta manera com l’Orquestra Simfònica Segle XXI contribueix a projectar arreu la capitalitat de la cultura catalana que enguany ostenta la ciutat de Sabadell.

bottom of page